Het Instagram-account is een ode aan het werk van voormalig Celine-ontwerpster Phoebe Philo.

Het Instagram-account @oldceline telt inmiddels bijna 43.000 volgers. Prominenten uit de mode-industrie, van moderedacteuren tot grote influencers, volgen het account. Het is een ode aan de modecollecties van Phoebe Philo voor Céline, die tien jaar lang als creative director aan het hoofd stond van modehuis en een schare aan zeer trouwe fans (ook wel ‘Philophiles‘ genaamd) verzamelde om haar simpele maar fantastisch vervaardigde stukken die het afgelopen decennium vaak het modebeeld bepaalde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CÉLINE (@oldceline) on

De shock was dan ook enorm onder Phoebe’s fans toen eind vorig jaar bekend werd dat ze afscheid zou nemen van het merk en Hedi Slimane, de rockster-designer van eerst Dior en toen Saint Laurent bekend om zijn strakke pakken en korte jurkjes, het stokje over zou nemen. Het contrast kon niet groter. ‘Er wordt gezegd dat “Hedi altijd Hedi doet”. Maar ik begrijp de keuze,’ vertelt influencer Lundin aan Business of Fashion afgelopen week tijdens een klein afscheidsfeestje van Celine-fans in Parijs (dresscode: ‘Strictly Céline. Not Celine‘, verwijzend naar verwijdering van het accent op de -e door Slimane) vlak voor de eerste Celine-show van Slimane. ‘Ik denk niet dat het goed was geweest om er een Phoebe-imitator te plaatsen.’ De vrees van de Phoebe-fans werd vrijdag werkelijkheid: Hedi Slimane zette tijdens zijn eerste fashion show en collectie voor het merk in Parijs inderdaad grotendeels een kopie van zijn eerdere werk voor Saint Laurent neer, en Céline met een é was definitief geschiedenis.

View this post on Instagram

PRE-FALL 2016

A post shared by CÉLINE (@oldceline) on

Gelukkig ligt Phoebe nog één seizoen in de winkels. Zoals een collega die zich van top tot teen in Celine kleedt ons in haar wanhoop toevertrouwde: ‘Ik ga de laatste collectie gewoon compleet opkopen!’

View this post on Instagram

SPRING SUMMER 17 RTW

A post shared by CÉLINE (@oldceline) on

Het Instagram-account @oldceline moet nu dus soelaas bieden aan diegenen die hun (gedroomde) garderobe grotendeels opbouwden bij het Franse modehuis afgelopen jaren. Er schijnt volgens de bio van het account zelfs een oldceline.com website gelanceerd te worden (tot nu toe under construction). Maar de grootste hoop ligt bij de Philophiles bij de bekendmaking van Philo’s volgende modestap: zal ze dan haar eigen label starten die hen tot in de eeuwigheid in hun kleedbehoeften kan voorzien? Tussen Philo’s tijd bij Chloé en Céline zat een sabbatical van twee jaar, dus het kan nog wel even duren totdat we meer weten.