De ultieme vrouwenfrustratie: kreukels in je jurk

Typisch, net als je de ideale jurk voor de avond hebt gevonden, blijken er allemaal kreukels in te zitten. Verkeerd opgehangen, opgevouwen in je tas of gewoon omdat de stof heel kreukgevoelig is. Dikke kans dat je in elk geval baalt dat je op dit moment geen strijkijzer bij de hand hebt of geen tijd meer hebt om ermee aan de slag te gaan. Gelukkig is er geen reden tot paniek, want er zijn genoeg andere manieren! In deze blog lees je verschillende methodes om jouw jurk kreukvrij te krijgen zonder strijkijzer. En daarnaast tips om kreukels te voorkomen, want dat is natuurlijk nog veel beter.
kreukels uit kleding halen

 

Strijken zonder strijkbout
Onderstaande manieren maken jouw jurk weer glad, zonder strijkijzer!

 

1. De perfecte vervanging voor een strijkijzer is: de stijltang. In de jaren 60 werd deze namelijk dagelijks gebruikt, als voorloper van het strijkijzer! De stijltang is ideaal om kragen en mouwen glad te strijken. Let wel op de temperatuur, je wilt geen gaten in je favoriete jurk. Heb jij een travel stijltang? Dan weet je vanaf nu zeker dat jouw mobiele strijkijzertje altijd in je tas zit.

 

2. Nog zo’n handig alternatief, de haardroger of fohn. Hang je jurk op een haak en blaas het op veilige afstand droog met een haardroger, ga net zo lang door totdat de kreukels verdwenen zijn.

 

3. Ook vaak in de buurt, de douche. Als je gaat douchen, sluit dan de ramen en deuren en hang je jurk in de badkamer (buiten de douchecabine). Dit zorgt ervoor dat je jurk gestoomd en kreukvrij de badkamer verlaat. En niet onbelangrijk, ook lekker fris! Deze tip kun je ook toepassen als je gaat reizen.

 

4. Niet te onderschatten, de waterkoker. Het effect is vergelijkbaar met tip 2, maar komt ook goed van pas voor kleinere jurkjes of andere kledingstukken. Het enige wat je hoeft te doen, is je waterkoker aan te zetten en je kledingstuk erboven te hangen.

 

Omdat een jurkje vaak redelijk groot is, zal de douchemethode waarschijnlijk het snelste en efficiëntste werken als je kledingstuk all over kreuken vertoont. Ook de haardroger kan snel de ergste kreukels uit de jurk halen. De stijltant is bij uitstek geschikt om een gekreukt rokgedeelte (bijvoorbeeld veroorzaakt door zitten) weer spic en span te krijgen. Sowieso omdat je hier het minste risico op verbranden hebt. Een stijltang in je decollete is net een iets minder handig idee, toch?

 

Tips tegen kreukels in je kleding 
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom staan hieronder wat tips waardoor je zowel het strijkijzer, als ook de stijltang en waterkoker achterwege kan laten! Nooit meer kreukels in je kleding, dat klinkt goed toch?
1. Laat natte kleding goed uitlekken voordat je het in de droger doet. Ook als je de was ophangt, zorg dan eerst dat je het recht strijkt of zorgvuldig uithangt.

 

2. Laat jurkjes liggend of op een hanger drogen. Dit voorkomt de afdruk van het wasrek in de jurk.

 

3. Rol je jurk op als je gaat reizen. Op deze manier gaat de moeite van het strijken en/of drogen niet verloren, en nog een pluspunt: van opgerolde kleding past er meer in je koffer! En er zijn geen plooien van het opvouwen.

 

4. Hang je jurk op. Hoe groter de kast, hoe beter. Want voor de ultieme jurk zonder kreukels, moet je de jurk aan een kledinghaak in je kast hangen. Omdat je waarschijnlijk geen ruimte hebt voor al je kleding, kun je een selectie maken van je favoriete jurkjes. Die verdienen een plek in de eregalerij.

 

5. Gebruik anti-kreuk spray. Dit soort sprays zijn te koop bij verschillende supermarkten en drogisten, en als kers op de taart gaat je jurk ook nog eens lekker ruiken!